Operahuset i Sydney


Noen av verdens mest kjente byer har i hvert fall ett monument eller byggverk som er et ikon for den byen, noe som selv de som aldri har vært der vet hvor er. Paris har Eiffeltårnet. San Francisco har Golden Gate broen. London har Big Ben. Og Sydney har sitt kjente operahus, tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon (1918-2008). Utzon vant arkitektkonkurransen i 1957, i konkurranse med noen av verdens mest kjente navn innen bransjen, med et utkast som var unikt og revolusjonerende på mange måter. Dette var Utzons første byggeprosjekt utenfor Danmark.

Etter Utzons plan ville de 14 karakteristiske skjellene som gjør fasaden så spesiell utgjøre en perfekt kule hvis de hadde blitt plassert sammen. Det spesielle designet skapte store utfordringer for ingeniørfirmaet som var ansvarlige for byggearbeidet, og prosjektet led av ulke prøve-og-feile situasjoner. Utzon ble tvunget til å endre deler av det opprinnelige designet underveis i byggearbeidet.

Etter et regjeringsskifte noen år senere, hadde ikke lenger Utzon støtte fra myndighetene i New South Wales, delstaten der Sydney ligger. Forholdet mellom arkitekt og byggherre ble stadig mer anspent, inntil Utzon sa opp og forlot Australia for godt i 1966. Byggearbeidene fortsatte til tross for dette, og Operahuset sto endelig ferdig syv år senere, 1973, og ble åpnet av Dronning Elizabeth II.

Det tok tredve år fra Utzons oppsigelse til Operahusets stiftelse begynte på å forsøke å gjenoppta kommunikasjonen med arkitekten, i håp om å få hans innspill til nye tilbygg og endringer av interiøret. Dette lyktes de med, og det første rommet som ble gjort etter hans planer åpnet i 2004 og er kalt «Utzon rommet». Arkitekten uttrykte sin store glede over denne anerkjennelsen, og det virker naturlig med tanke på at Operahuset er hans mest kjente bygning. Det var kanskje også på høy tid for australierne at de offisielt anerkjente Utzon på den måten, for til tross for prosjektendringer og kostnadsoverskridelser var han ansvarlig for å skape et ikon for ikke bare Sydney men for hele Australia som en nasjon.

Dessuten var Utzons design og teknikkene som ble utviklet for å kunne realisere prosjektet med på å legge grunnlaget for en hel ny bølge av arkitektur med geometrisk enda mer komplekse former. Teknikkene utviklet av Utzon har siden blitt forbedret og videreutviklet.